driehoekige berg gemaakt op het veld voor het Friedericianum, het voornaamste expositiegebouw van de Documenta. Elke basaltsteen met een gewicht van 450 kilo moest vervolgens een plaats krijgen naast elk van 7000 eiken die rond Kassel geplant werden in die zomer.

Carl Giskes verdiept zich verder in het bouwen met leem.

In Kassel ontmoette Carl Giskes leembouwarchitect Ir. Klaus Johannes Eckert, bewonderaar en student van de Egyptische architect Hassan Fathy. Hij maakte ook kennis met Gernot Minke, de eerste professor voor leembouw aan de Universiteit van Kassel. Carl Giskes had zijn inspirators gevonden en leerde de volgende jaren alles over leembouw.

In 1986 kwam Carl naar Amsterdam en tot 1990 was hij onder meer betrokken bij de creatie van het Adobe Paviljoen van de conferentie ‘Art meets Science and Spirituality in a changing Economy’. Hier waren panelontmoetingen waar bijvoorbeeld de Amerikaanse kunstenaar Robert Rauschenberg sprak met de Dalai Lama.

Oprichting van Tierrafino.

Carl Giskes besloot in Nederland te blijven en richtte in 1992 ‘Leembouw Nederland’ op, dat later de naam ‘Tierrafino’ kreeg. Het was het eerste bedrijf in Nederland dat zich uitsluitend richtte op de productie en distributie van leem-

producten en dat de stoot gaf tot het inzicht dat leem een prachtig èn gezond bouwproduct is. Bovendien was Carl Giskes de eerste die natuurlijke aardekleuren voor stucco’s en verf in Europa introduceerde. Met niet aflatende energie propageert hij zijn producten met lezingen, demonstraties, workshops en cursussen. Niet zonder succes.

“Een groeiend aantal architecten beseft dat de keuze voor leem vooral een gezonde keuze is”, zegt Carl Giskes. En onder die architecten zijn niet de minsten, bijvoorbeeld de Zwitsers toparchitecten Herzog en De Meuron. Ook in de pers zijn de meningen louter positief. Zo stelde een journalist dat hij “het gebruik van leem tot nieuwe hoogten van elegantie en gedistingeerde schoonheid heeft gebracht’.

Bedrijf, showroom, atelier, laboratorium, proefopstelling en klaslokaal.

Sinds 2008 is Tierrafino gevestigd aan de Archangelkade 23 bij de Minervahaven in Amsterdam. In de bedrijfs- en kantorenruimten laat Tierrafino zien hoe weldadig biologische bouwproducten als leem, stro en kalk kunnen worden ingezet om een gezond binnenhuisklimaat te creëren, met natuurlijke kleuren als bijkomend voordeel.

In samenwerking met de firma Leemwerk is een stamplemen paviljoen in de loods gebouwd, dat tijdens diverse workshops is afgewerkt met Tadelakt.


In de bedrijfsruimte worden alle Tierrafino producten vervaardigd en van daaruit gedistribueerd.

De bedrijfsruimte is tevens showroom, atelier, laboratorium, proefopstelling en klaslokaal. Hier worden nieuwe producten bedacht, ontwikkeld, getest en getoond. En er zijn regelmatig workshops, bijeenkomsten en exposities van beeldende kunstenaars.

Tierrafino is een merk in beweging. Carl Giskes en zijn medewerkers zijn voortdurend bezig bestaande producten te verbeteren en nieuwe te ontwikkelen. Hij gelooft heilig in zijn missie: een essentiële bijdrage leveren aan een mooie, gezonde en milieuvriendelijke leefomgeving waar mensen zich echt thuisvoelen. ■

<<