Leempleister Tierrafino Finish

Alle stappen voor het verwerken van leempleister


Leempleister Tierrafino Finish leem-stuc geniet reeds grote bekendheid bij de vakman. Echter, na enige voorbereiding kan Tierrafino leempleister Finish ook gemakkelijk door de doe-het-zelver aangebracht worden. Een ondergrond van 15 - 30 mm bruine basisleem is ideaal. Hierdoor is de werking van leem (warmte- en vochtregulerend) optimaal. Een ondergrond van een dikkere laag basisleem effent onregelmatigheden op het muuroppervlak uit waardoor het niet meer hoeft te worden voorgestreken.

Omstandigheden:

Tijdens verwerking van Tierrafino leempleister Finish dient de temperatuur van de lucht en de ondergrond niet lager te zijn dan 5ºC.

Gereedschap:

Staafmixer, kuip, metaal-spaan, spons, kwast, plantenspuit, paardehaar- / kokos-handveger (stoffer), behangborstel. Evt. fijnleemspuit, plastic spaan (voor gladde, gepolijste afwerking van Tierrafino leempleister Finish).

Water toevoegen:

Meng een standaardzak van 25 Kg Tierrafino leempleister Finish (goed voor ca.5-7 m2) in een schone kuip met 6-7 liter water. Blijf net zo lang roeren totdat er een homogene massa ontstaat. Tierrafino leempleister Finish is direct na het mengen verwerkbaar. Het is echter aan te raden de Tierrafino leem Finish een dag van te voren, of een paar uur voor de verwerking reeds aan te maken, roer de leem nog een keer goed door. Finish leem wordt daardoor nog iets makkelijker op te brengen.

Ondergrond:

De ondergrond gelijkmatig bevochtigen, om stofdeeltjes te fixeren en de drogingstijd van de Tierrafino leem Finish op sterker zuigende ondergronden te verlengen.
Op buitenhoeken wordt Tierrafino Finish leemstuc dun opgedragen. Als voorzorgsmaatregel kan er glasvezel- of jute- tape rechtstreeks op de buitenhoek geplaatst worden, waar dan direct Tierrafino leem Finish op gepleisterd kan worden.
Ondergronden die zijn voorgestreken met Tierrafino Contact moeten niet worden bevochtigd voordat Tierrafino leem Finish wordt opgedragen.

Opzetten Tierrafino:

Zet met een spaan de leemstuc in een laag van 2-3 mm op, het is ook mogelijk de leem met een fijnleemspuit tegen de wand aan te spuiten.

Afwerking 1: schuurwerk:

Wanneer de opgezette Tierrafino leem Finish na enig drogen (afhankelijk van omstandigheden tussen 10 min. en 4 uur), opgestijfd is (nat van kleur, niet klevend), wordt de leemfinish met een spons geschuurd. Hierbij wordt het oppervlak geheel gesloten met deeltjes leem en uitgevlakt. Desgewenst kan het schuren met de spons worden herhaald.
Nu de wand laten drogen.

Afwerking 2: gladde wanden:

Wanneer de opgezette leem Finish na enig drogen (afhankelijk van omstandigheden tussen 10 min. en 4 uur), opgestijfd is, wordt de leemfinish met een plastic spaan gepolijst.
Wordt er te vroeg hard met de spaan gepleisterd/gepolijst, dan ontstaan er kleine luchtbellen. Als er luchtbellen ontstaan, dan niet verder polijsten op die plek, prik een naald/poleerijzer in het belletje en laat de lucht ontsnappen, duw nu met de punt van een spaan op de leem in de richting van het gat, vanuit alle kanten. Als laatste beweging smeert u nu ook het gaatje dicht. Laat dit gebied met rust totdat het droog is.
Nu de wand laten drogen.

Veegvast maken:

Om afgeven van kleur te voorkomen is het noodzakelijk om de Tierrafino leem Finish, na droging, een keer na te behandelen. Neem de wand af met een vochtige spons, spoel de spons uit en herhaal om het zand in de stuc beter zichtbaar te maken. Wanneer de wand nog vochtig is wordt direct na de spons de wand intensief geveegd/geborsteld. Door intensief de muur te borstelen maakt u de muur veegvast.
Gelijk welke afwerking (schuurwerk of glad) gekozen is; de wand dient altijd goed te worden afgenomen met een vochtige spons en te worden afgeborsteld met een stoffer.
Hierbij moet erop gelet worden dat men niet te snel begint met vegen, omdat er anders strepen in de zachte Tierrafino leem Finish ontstaan.
Veeg niet met een stoffer over droge muren, alleen als deze nog vochtig zijn.

Het moment voor deze behandeling kan zijn na volledige droging van de leem, of wanneer de leem nog vochtig is na het opbrengen ervan. In het tweede geval neemt men de wand af met een volledig uitgeknepen spons. 

Versteviging:

D.m.v. het gebruik van Tierrafino Fix kan er op 3 manieren een versteviging aan Tierrafino leem Finish worden gegeven;
-Tijdens het water toevoegen; Voeg in plaats van bijv. 5 liter water, 4 liter water en 1 liter Tierrafino Fix aan de Tierrafino leemstuc toe.
-Tijdens het schuren met de spons. Schuur de wand met een mengsel van 1 x deel Tierrafino Fix en 4 x delen water, i.p.v. alleen water.
-Tijdens het veegvast maken. Door de wand niet met water, maar met een mengsel van 1 x deel Tierrafino Fix en 4 x delen water, af te nemen wordt snel een veegvast resultaat behaald.

Het is belangrijk te vermelden dat het gebruik van Tierrafino Fix sterke invloeden heeft op de verwerking, en op de uitstraling van Tierrafino leem Finish.
Wanneer het afgewerkte oppervlak nadien wordt behandeld met Tierrafino Fix is de Fix altijd zichtbaar.
Ook is Tierrafino leem Finish later moeilijker na te bewerken wanneer er Tierrafino Fix aan de leemstuc wordt toegevoegd.

Toevoegingen voor speciale effecten:

Door verschillende materialen toe te voegen aan de Tierrafino leem Finish, is het mogelijk zeer speciale decoratieve effecten te verkrijgen, zoals bijv. granito-effecten.

Erg bijzonder wordt uw wand door het toevoegen van bijv. parelmoer, Nero Ebano-zand, Runkel roodzand, Zwart glimmerzand, geel Sienna-zand en/of vezelmaterialen zoals stro. Zie onderaan de kleuren pagina voor voorbeelden.
Tierrafino leem Finish kan met maximaal 15% grofkorrelig zand (3 mm) vermengd worden. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om dikkere lagen (tot 10 mm) Tierrafino leem Finish op te brengen.

Sluier-techniek:

Door bijv. Tierrafino leem Finish oker op de muur te zetten, vervolgens met een spons Gomera-grijze leem in te wrijven en aansluitend met Djenné-rode leem vleken te maken met een spons, krijgt men een "Grand Canyon-kleur".

Alternatieve afwerking:

Een andere manier van afwerken van Tierrafino leem Finish, voordat deze hard wordt, is om de leemfinish met de hand in te wrijven. Dit brengt overigens geen schade aan de hand toe.

Wanneer Tierrafino leem Finish wordt afgewerkt met zeer dunne lagen Tierrafino  Lustro kan een glanzende Marmorino gecreeërd worden. De zanden en/of stro zullen door de Lustro zichtbaar zijn terwijl het oppervlak glanst. Hiervoor is enige oefening noodzakelijk.

Tierrafino Lustro is na het polijsten op leemfinish niet afwasbaar en niet waterdicht.


De informatie in deze productomschrijving is met de grootste zorg samengesteld. Tierrafino aanvaardt echter geen enkele verantwoordelijkheid voor directe of indirecte schade die zou kunnen optreden bij het gebruik van de geboden informatie. Bij elke nieuwe uitgave van de produktinformatie vervalt de geldigheid van de vorige uitgave.

Leem Groene Bouwmaterialen Edelpleister van Leem Tadelakt Schilder