Tierrafino STONE Tadelakt

Tadelakt is een taak voor de echte professional. Tadelakt handleiding en verwerking


TADELAKT INSTRUCTIES:

Het verwerken van Tierrafino Stone Tadelakt is niet eenvoudig, maar na voldoende oefening is er een mooi resultaat te behalen. Het voortdurend observeren van de droging van de wand of uw object is erg belangrijk voor het behalen van een goed Tadelakt resultaat.

Omstandigheden:

De temperatuur van de lucht en van de muur / object mag niet lager zijn dan 5ºC. Het is verstandig deuren en ramen gesloten te houden, tijdens én na verwerking van Tadelakt. Voorkom ook dat er een hittebron zich op de werkplek bevindt, zoals een verwarming, grote bouwlampen en direct zonlicht. Voor de voorbereiding van de ondergrond zie boven.

Gereedschap:

02a tadelakt stoneDe te gebruiken gereedschappen voor het opbrengen van Tierrafino Stone Tadelakt wandafwerking zijn: kuip, mixer, metaal-spaan, plastic-spaan, houten shuurbord, spons, polijststeen, kwast, boenlap en verschillende soorten plastic materialen zoals een plastic zak.
De steen die wordt gebruikt voor het polijsten van Tierrafino Stone Tadelakt wandafwerking, is bij voorkeur een half-edelsteen, zoals een agaat. In ieder geval moet de steen een hardheid hebben van minimaal 7 van 10. Hoe harder hoe beter. De steen moet comfortabel in de hand liggen en moet een schijnbaar vlakke kant hebben (enigszins afgerond) waar het polijsten mee wordt gedaan. Basalt en graniet zijn goede steensoorten om mee te werken, zij kunnen worden geslepen in een ovale, aan de kanten afgeronde vormen. In mineraal & fossielenwinkels en aan de kant van de rivier kunt u geschikte Tadelakt stenen vinden.

Water toevoegen:

Tierrafino Stone  Tadelakt pigment roeren

Wandafwerking Tierrafino Stone Tadelakt wordt geleverd als een poeder in emmers. Het is mogelijk water toe te voegen en de stuc direct te verwerken, maar voor een beter smeerbare pasta voegt u 5,5 liter water toe aan de 12,5 kg emmer Tierrafino Stone Tadelakt, doet u de deksel op de emmer en laat u de emmer 72 uur staan. Roeren is niet nodig.
Als u de emmer na drie dagen weer open maakt, vindt u een schijnbaar droge massa. Doe de vochtige Tierrafino Stone Tadelakt in een kuip, en door weinig water toe te voegen en te roeren, ontstaat er al snel een smeerbare pasta.

Bevochtigen muur/object:

03a2 bevochtigen  muurDe ondergrond moet, ook als die niet absorbeert, vlak voor het opbrengen van de Tierrafino Stone Tadelakt altijd nat gemaakt worden. Anders bestaat er het risico dat de Tierrafino Stone Tadelakt zich niet zal hechten.
Net opgezette ondergronden (min. 24 uur) bevatten nog voldoende vocht om u genoeg tijd te geven om de Tierrafino Stone Tadelakt goed af te werken. Des te droger de ondergrond, des te meer deze bevochtigd moet worden vlak voor het opbrengen van de Tierrafino Stone Tadelakt. Lees eerst de bovengeschreven informatie over verschillende ondergronden.

Opbrengen:

03b troweling  plaster

Breng de Tierrafino Stone Tadelakt op met een laag van 4-5 mm. Wacht nu totdat de stuc zodanig is opgesteven zodat alleen de bovenste 1-2 mm nog bewerkbaar zijn.

Vormen / uitvlakken:

Tierrafino Stone Tadelakt kalkpleister vormen uitvlakken

Vlak de muur uit, of geef een meer precieze vorm aan uw object, door middel van een nat houten schuurbord. Verschillende vormen houten schuurborden zijn gewenst voor verschillende driedimensionale objecten. Als de gewenste vorm na één keer schuren niet is bereikt, wacht even en schuur opnieuw.

Glad spanen:

Nu kan uw muur of object glad worden gespaand met een metalen of plastic spaan. Meer of minder kracht is nodig om kleinere kalkdelen naar het oppervlak te duwen, die nodig zijn om verschillende effecten aan de afwerking van Tadelakt mee te geven, zoals Venetiaanse stuc, of om een heel glad oppervlak te creëren.

05c2  finishing touch  trowelingHet is nu belangrijk om regelmatig over het gehele oppervlak te polijsten om voortdurend fijne kalkdelen naar het het oppervlak te duwen. U kunt beter vaker kort op een plek spanen, dan minder vaak heel lang.

Structuur:

Voordat het oppervlak geheel is opgedroogd, is het mogelijk om groeven, als in een langspeelplaat, er in te brengen met een steen. D.m.v. kleine, ronde bewegingen met de steen brengt men een structuur aan in het oppervlak. Dit is het gebruik van de steen in de natte toestand van Tierrafino Stone Tadelakt.

Tierrafino  Stone Tadelakt structuur aanleggen

Door deze techniek kunt u bepaalde bewegingen aanbrengen in uw muur die u later zal zien door de verschillende lichtinvallen op de Tierrafino Stone Tadelakt.
Door korter of langer te wachten met het vervolgens polijsten met een plastic spaan, wrijft u de met de steen ingewreven structuren meer of minder weg. U kunt nu op zoek gaan naar het moment waar bij het polijsten de tekening van de steen blijft staan én dat er een egale glans ontstaat. Wacht u te lang met het polijsten met plastic na de steen dan wordt het verkrijgen van een egale glans steeds moeilijker.

Scrafito:

Tierrafino  Stone Tadelakt Scrafito aanleggen

Voordat Tierrafino Stone Tadelakt gepolijst wordt met zeepwater, is het mogelijk een Scrafito in de Tadelakt te krassen. Deze uitgekraste Tadelakt is ook waterdicht nadat het gepolijst wordt met een steen en zeepwater. Door het polijsten worden deze gebieden ook sterker.

Polijsten met zeepwater:

Tierrafino Stone Tadelakt polijsten met zeepwater

Wanneer u door het voortdurende polijsten een glans op de Tierrafino Stone Tadelakt hebt verkregen, laat het dan tussen 6 en 24 uur drogen (afhankelijk van drogingssnelheid), voordat u de muur of het object kunt polijsten met een mengsel van 1 x deel Tierrafino Stone Tadelakt zeep en 15 x delen water. In enkele gevallen zal het nodig zijn langer te wachten dan 24 uur met het polijsten met steen en zeep.
Wanneer er te vroeg met zeep wordt gepolijst, bestaat er de kans dat het oppervlak weer opgeruwd wordt met de steen. Met een kwast kan het zeepwater worden opgebracht. Wanneer er druppels ontstaan die de muur aflopen moet u deze snel wegboenen met een zachte doek.
Maak kleine, ronde bewegingen met de steen, zorg ervoor dat er genoeg zeepwater is opgebracht om de steen goed over de Tierrafino Stone Tadelakt te laten glijden. Na het polijsten met de steen, kan er worden gepolijst met een sok in een dunne plastic zak in kleine ronde bewegingen.
Het zeepwater gaat een reactie aan met de Tadelakt waardoor de Tadelakt waterdicht wordt.
Polijst niet langer dan 2 minuten op één plek op de muur. Polijst dan 2 minuten, wacht een uur en polijst dan nog eens 2 minuten, en zo voort.

Polijsten 2:

Zolang Tierrafino Stone Tadelakt nog zijn natte kleur heeft, is het nog mogelijk de stuclaag enigszins in te duwen, d.m.v. een steen en zeepwater. Badkamers en andere natte ruimtes dienen minimaal 5 maal te worden behandeld met een steen en zeepwater. Er is geen nauwkeurige tijdsaanduiding waarin de 5 polijstgangen moeten gebeuren, dit kan binnen twee dagen of een week.
Na 6 weken dient er opnieuw zeepwater op de muur of object aangebracht worden en ingewreven worden met een zachte doek, net zolang totdat het er in is gewreven.

Reparaties:

Het maken van reparaties is altijd mogelijk. Het oppervlak moet grondig worden schoongemaakt. Tierrafino Stone Tadelakt kan nu worden aangebracht op de beschadigde Tadelakt plek en worden afgewerkt zoals hierboven beschreven.
Het moet worden gezegd dat reparaties altijd zichtbaar zijn, maar ook juist charmes met zich mee kunnen brengen.

Restanten:

Tierrafino Stone Tadelakt, in natte toestand, is vergankelijk en verwerkbaar binnen 2 maanden na het toevoegen van water. Mits de natgemaakte Tadelakt goed afgesloten in de originele Tierrafino Stone emmer wordt bewaard, kan het d.m.v. het toevoegen van weinig water kan de Tadelakt direct weer worden opgeroerd tot een smeerbare pasta.

Drogingstijd:

Afhankelijk van temperatuur, vochtigheid van de lucht en hoezeer de ondergrond absorbeert, heeft Tierrafino Stone Tadelakt tussen 2 uur en een dag nodig om zodoende op te drogen om er al een glans op te hebben kunnen gepolijst. Na ongeveer 1 week is de kleur van de Tadelakt te zien zoals die zal blijven. Na ongeveer 6 maanden is de Tadelakt volledig uitgehard.
Wanden van een douchecel mogen na 1 week belast worden, badkamervloeren na 4 weken.


De informatie in deze productomschrijving is met de grootste zorg samengesteld. Tierrafino aanvaardt echter geen enkele verantwoordelijkheid voor directe of indirecte schade die zou kunnen optreden bij het gebruik van de geboden informatie. Bij elke nieuwe uitgave van de produktinformatie vervalt de geldigheid van de vorige uitgave.

Leem Groene Bouwmaterialen Edelpleister van Leem Tadelakt Schilder