Leem Verven Tierrafino i-paint

Verwerking van Leem Verven Ecologisch Leem Schilderwerk


Toepassing leem verven

Leemverven voor een dekkende verflaag, Tierrafino i-paint leemverven aanbrengen op droge, goed absorberende, vetvrije ondergronden zoals behang, hout, stuc en gangbare minerale oppervlaktes.

Voorbereiding van de ondergrond van leem verven

Oude wateroplosbare verf-, lijm- of kalklagen grondig verwijderen. Niet hechtende verfresten e.d. kunnen eerst afgeborsteld worden. Een sterk zuigende ondergrond voorbehandelen met Tierrafino contact fine. Gladde en weinig absorberende ondergronden, zoals lak- en olielagen met schuurpapier opruwen en/of voorbehandelen met Tierrafino contact fine. Klik hier voor het Technisch Merkblad van Tierrafino contact fine . Zie ook het Dosering-hoofdstuk onderaan deze pagina.

Hier vindt u in PDF-formaat het Technisch Merkblad van leemverven Tierrafino ipaint inclusief een overzicht van het dek- en hechtvermogen van i-paint leemverven en de eventuele benodigde voorbehandeling van verschilende ondergronden.

Tierrafino ipaint leem verven verwerken

Op een lichte gelijkmatige ondergrond kan één laag voldoende zijn. Op een sterk absorberende ondergrond (nieuwe stuuklaag, kalkzandsteen, etc.) is het raadzaam eerst een laag Tierrafino contact fine aan te brengen. Na volledige droging van Tierrafino contact fine (minst 24h) de eindlaag onverdund aanbrengen. De afzonderlijke leemverf-lagen dienen vóór iedere volgende laag droog te zijn!

Afwerkingen 1

Leemverven Tierrafino ipaint leemverven kunnen gerold en gestreken worden. Wanneer men nog eens nastrijkt met een kwast wanneer de verf iets minder vloeibaar is geworden op de muur, blijft er een fijne, mooie strijk achter. Vertikale of diagonale streken geven een lichte afwisseling in lichtinslag. Dit laat de muur enigzins 'leven'.

Afwerkingen 2

Voor het simuleren van een structuurverf kan men de muur eerst voorbehandelen met Tierrafino Contact. Dit is een kwarts-zand-houdende primer die niet alleen een structuur achterlaat op de muur, maar tevens de ondergrond goed fixeerd voor een laag leemverven.

Afwerkingen 3

Voor het verkrijgen van een grove structuur voegt men aan de leemverven ca. 5% Tierrafino Finish toe. De leemfinish dient zorgvuldig door de leemverf geroerd te worden.

Afwerkingen 4

Wanneer men Tierrafino i-paint leemverven aanbrengt op een reeds bestaande laag van 4mm-dikke Tierrafino leemfinish, dan kan de verf met een plastic spaan of met een polijststeen gepolijst worden totdat deze glanst. Ook kan dit op andere ondergronden, maar deze moeten dan glad zijn en men moet dan aanzienlijk meer leemverven gebruiken om een mooie egale glans te verkrijgen.

Afwerkingen 5

Aan Tierrafino i-paint leemverven kunnen ook pigmentpasta's worden toegevoegd. Hiervoor zijn de pigmentpasta's die in muurverven gebruikt worden geschikt. De maximale hoeveelheid pigmentpasta is afhankelijk van welke soort gebruikt wordt en dient proefondervindelijk vastgesteld te worden. Meng pigmentpasta's met Dover wit om pasteltinten te creëren, met Delphi wit om de kleuren wat 'voller' te maken of met een van de andere 6 standaardkleuren I-paint om een oneindige reeks kleuren te bereiken.

Het mengen van i-paint leemverven met droge pigmentpoeders raden wij af, het risico dat het pigment niet goed oplost in de verf is vrij groot en kan leiden tot kleine streepjes pigment en vlekken in het te verven object.

Sjablonentechniek

Met leemverven Tierrafino i-paint kunnen ook sjabloneer technieken op de Tierrafino Leemfinish worden aangebracht.

Droogtijd leem verven schilderwerk

Overschilderbaar na 6-12 uur, afhankelijk van kamertemperatuur en luchtvochtigheid.
Uiteindelijke droogtijd: ca. 10 dagen.

Gereedschap

Verfroller, kwast, verfspuit, spons, schoonmaakgereedschap.
Gereedschap na gebruik direct reinigen met warm water en zeep.

Houdbaarheid

Tierrafino i-paint leemverven koel bewaren, maar beslist vorstvrij en goed afgesloten. Ongeopend is de verf minstens 24 maanden houdbaar. Een keer geopend is Tierrafino i-paint leemverf 6 weken houdbaar. U kunt het ontbindingsproces van de leemverven zo veel mogelijk vertragen door alleen schoon gereedschap in de emmer verf te gebruiken. Met bacteriën besmet gereedschap zal de verf verontreinigen en het ontbindingsproces beginnen.

Samenstelling leem verven

Tierrafino i-paint leemverven bestaan uit: Leem, cellulosebinder, zetmeel, conserveringsmiddel, anti-schuimmiddel, waterontharder, titaandioxyde (alleen in Dover-wit), water. Door het gebruik van aardpigmenten kunnen lichte kleurafwijkingen ontstaan tussen verschillende charges van dezelfde kleur.

Dosering

0,125 liter per m2, ca. 4 m2 per liter bij twee lagen.

Op zeer gelijkmatig en weinig zuigende ondergronden dekken Tierrafino i-paint leemverven na opbrengen van één laag.

Op de meest gebruikelijke ondergonden, zoals gipsplaten, stabiele oude muurverven, niet loslatend behangpapier, etc. dekt Tierrafino i-paint leemverf na het opbrengen van twee lagen.

Niet voorbereide ondergronden, of ondergronden die erg contrasteren qua kleur met de verf, moeten mogelijk met een derde laag en/of vierde laag leemverf behandeld worden. Daarom raden wij het voorstrijken van de wand met Tierrafino contact fine aan. Tierrafino contact fine reduceert het doorschijnen van de ondergrond door de leemverven heen. Echter raden wij u aan de ondergrond eerst egaal van kleur te maken, alvorens u begint te verven met Tierrafino i-paint.

Wanneer de kleur van de ondergrond erg contrasteert met de kleur van de verf, kan het mogelijk zijn dat de muur met een extra laag Tierrafino i-paint leemverven moet worden behandeld voor een dekkend resultaat.

Verdunner

Water.


Ecologisch leemverven schilderwerk

De informatie in deze productomschrijving is met de grootste zorg samengesteld. Tierrafino aanvaardt echter geen enkele verantwoordelijkheid voor directe of indirecte schade die zou kunnen optreden bij het gebruik van de geboden informatie. Bij elke nieuwe uitgave van de produktinformatie vervalt de geldigheid van de vorige uitgave.

Leem Groene Bouwmaterialen Edelpleister van Leem Tadelakt Schilder